Thursday, March 13, 2014

Sagu Gula Melaka

Resepi ni sangat sedap dimakan sejuk-sejuk...tambah-tambah musim panas ni kan...pergh...segar je rasa bila lalu kat tekak...
Bahan nak buat pun tak banyak. senang pulak tu..so kepada sesiapa yang hilang idea apa yang nak masak petang-petang ni...apa kata cuba resepi ni...gerenti puas hati..

SAGU GULA MELAKA
By: linapg.blogspot.com

Sagu:
  • 1cawan biji sagu (warna putih)
  • 1 liter air
  • 1 helai daun pandan simpul
  • Pewarna kegemaran
Cara-Cara:
  1. Rendam biji sagu lebih kurang setengah jam.Kemudian toskan
  2. Didihkan air bersama daun pandan.Masukkan biji sagu ke dalam air yg mendidih tadi
  3. Masak hingga sagu nertukar jernih.tutp api dan biarkan seketika
  4. Toskan sagu dan lalukan dibawah air paip yang mengalir.Untuk buang kanji
  5. Bahagikan sagu kepada beberapa bahagian.Titiskan warna kegemaran masing.Kacau guna garfu
  6. Masukkan ke dalam acuan.Sejukkan
  Untuk Manisan
  • 1 ketul gula melaka/gula nipah/gula kabung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan simpul
Cara-Cara:
  1. Satukan suma bahan, masak hingga gula larut dan pekat kemidian tapis
Untuk menghidang:
Keluarkan sagu dari acuan, curahkan susu cair dan juga kuah gula melaka.

Note: Puding ni sedap dimakan bila disejukkan beberapa jam.

No comments:

Post a Comment