Saturday, July 19, 2014

Begedil Sayur

Assalamualaikum...

Pejam celik...Pejam celik...dh hari ke 21 kita berpuasa...cepat betul masa berlalu...Apa menu berbuka puasa hari ini ye...

Hajat nak buat soto ayam...kuah dh siap...terlupa pulak begedil belum sedia lagi...apalagi terus search cari resepi begedil sayur...kalau buat ayam...kan dh banyak ayam..mual pulak kan..Harap Adam n Harith suka la begedil sayur ni.

Ahhaaa...sesuai sangat kalau ada anak yang xsuka sayuran. So bila makan begedil sayuran ni dapat la juga khasiat tu kan...jom tinjau resepi dan cara buatnya...sangat senang...

Bahan-bahannya 

6 bj kentang saiz sederhana (dikupas kulitnya,dipotong )

2 biji telur (utk mencelup bagedil)

1/2 cawan bawang goreng

secukup daun sup/daun bawang (dihiris)

2 sudu teh serbuk lada putih

garam secukup rasa

secukup minyak utk menggoreng bagedil

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kentang yang telah dipotong bulat dan angkat setelah kentang masak. Toskan. Kemudian tumbuk sehingga lumat.

2. Masukkan daging cincang, serbuk lada putih, daun sup/bawang, bawang goreng, gula & garam. Gaul hingga rata dan sebati. Bentukkan bulat-bulat dan celupkan dgn telur sebelum digoreng dalam minyak panas.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment